Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 29/01/14, ΩΡΣ 7μμ ΣΤΟ ΤΙΤΑΝΙΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014, ΩΡΑ 7μμ, ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΙΤΑΝΙΑ
WWW.SOS-SYGAPA.EU ΤΗΛ. 2310524285 / 2106411977 / 6942989785

Πως κατέστρεψαν μια γενιά ανθρώπων - παιδιά διαζυγίων

Ο ΣΥΓΑΠΑ στα 12 χρόνια λειτουργίας του ανέδειξε τα προβλήματα του ενός εκατομμυρίου διαζευγμένων ζευγαριών στην Ελλάδα. Επεξεργάστηκε 35.000 προβλήματα των μελών του (άνδρες-γυναίκες). Εξάλλου, πιστεύουμε οτι το πρόβλημα είναι συνολικό και δεν αφορά μόνο άνδρες και για τον λόγο αυτό, τα μισά μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου είναι γυναίκες.
Με επιστημονικό τρόπο δείξαμε το δρόμο ώστε να μη καταστραφούν τα παιδιά των διαζυγίων, να υπάρχει κοινωνική πολιτική για τα διαζύγια, διαμεσολάβηση, πραγματογνώμονες, κοινωνικές υπηρεσίες στα δικαστήρια και στις γειτονιές ώστε να προβλέπουν και σε περίπτωση δικαστηριακής συνδρομής, να υπάρχει συνεπιμέλεια και οικογενειακοί δικαστές/οικογενειακά δικαστήρια.
Πριν από την οικονομική κρίση στη χώρα μας, διαπιστώσαμε την ανισότητα, αδιαφάνεια, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παντελή έλλειψη προστασίας των παιδιών των διαζυγίων και έλλειψη αγωγής/εκπαίδευσης των ενδιαφερόμενων φορέων και ατόμων και έτσι αναλάβαμε το έργο της πολιτείας.
Προ πέντε ετών, αναφέραμε οτι οι πολιτικοί στη χώρα μας δεν επιθυμούν την διευθέτηση του σοβαρού αυτού προβλήματος που μαστίζει τη κοινωνία μας. Η σημερινή κυβέρνηση επίσης, δεν θέλει να συμμορφωθεί στα παρακάτω θέματα:
1) Υπακοή στις τρεις αποφάσεις από τα δικαστήρια Ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταδικάζουν τη χώρα μας
2) Συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων της χώρας μας που επιτρέπουν την αναγραφή στις φορολογικές δηλώσεις των παιδιών γονέων που δεν έχουν την επιμέλεια των παιδιών τους.
3) Νομοθετική ρύθμιση για Συνεπιμέλεια, Διαμεσολάβηση, Οικογενειακά Δικαστήρια.
4) Κοινωνική πολιτική για τους γονείς/διαζευγμένους σε οικονομικά θέματα.
Παραδείγματα, σήμερα, διατροφών σε πατέρα, εν καιρώ κρίσης:
-Για άνεργο που του έχουν κάνει πλειστηριασμό ακινήτου, με χρέη, για δύο παιδιά 450 ευρώ
-Για δημοτικό υπάλληλο με μισθό 1200 ευρώ και στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, σε ένα παιδί 650 ευρώ.
-Παραπληγικό, με ένα επίδομα από ΙΚΑ 500 ευρώ, το έκαναν κατάσχεση για διατροφή 350 ευρώ σε ένα παιδί
Παρόλο που δώσαμε στη δημοσιότητα τις Γαλλικές και Αμερικανικές διατροφές που είναι της τάξεως των 40-50 ευρώ ανά παιδί, παρόλο που στείλαμε επιστολές σε όλους και δημοσιεύσαμε περιπτώσεις σοβαρές καταστροφής.
Για το ο Δ.Σ., ο Πρόεδρος, καθηγητής, Δρ Νίκος Σπιτάλας HTTP://SPITALAS.BLOGSPOT.COM

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

SPITALAS Nicolas: Δηλώσεις Ν.Σπιτάλα για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ 11 03 13

SPITALAS Nicolas: Δηλώσεις Ν.Σπιτάλα για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ 11 03 13

Αύξηση των περιστατικών κακοποίησης παιδιών που βρίσκονται σε μονογονεϊκές οικογένειες

www.sos-sygapa.eu

ΜΠΑΜΠΑΣ Αύξηση των περιστατικών κακοποίησης παιδιών που βρίσκονται σε μονογονεϊκές οικογένειες

Η αύξηση των περιστατικών κακοποίησης και αμέλειας ανηλίκων, τοποθέτησης μεγάλου αριθμού παιδιών σε κρατική φροντίδα και απόπειρας αυτοκτονιών εφήβων, έχει τη ρίζα του στην αύξηση του αριθμού των μονογονεϊκών οικογενειών, των άγαμων ζευγαριών ή χωρισμένων γονιών, σύμφωνα με πρόσφατη αυστραλιανή έρευνα.


Συγγραφέας της έρευνας είναι ο Πάτρικ Πάρκινσον, καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ ο οποίος θεωρείται και ο αρχιτέκτονας των αλλαγών της νομοθεσίας του Οικογενειακού Δικαίου, το 2006, επί κυβέρνησης Χάουαρντ, όπου – μεταξύ άλλων – εξασφαλίστηκαν ίσα δικαιώματα φροντίδας των παιδιών χωρισμένων γονιών.

Σήμερα, ο ίδιος ζητά από την κυβέρνηση αναθεώρηση του νόμου αναφορικά με την οικογένεια: "Οι κυβερνήσεις στην Αυστραλία δε γίνεται να συνεχίσουν να αγνοούν ότι δύο γονείς προσφέρουν καλύτερες προοπτικές στα παιδιά από ό,τι ο ένας μόνος του και το πιο σταθερό, ασφαλές και προστατευτικό περιβάλλον για τα παιδιά είναι όταν οι γονείς τους είναι – και παραμένουν – παντρεμένοι" αναφέρεται στη μελέτη.

Μεταξύ των στοιχείων που εντοπίστηκαν στη μελέτη είναι τα εξής:

- Από το 1998 τριπλασιάστηκε ο αριθμός των κακοποιημένων ή παραμελημένων παιδιών.

- Την ίδια χρονική περίοδο, διπλασιάστηκε ο αριθμός των παιδιών που είναι σε κρατική φροντίδα.

- Σημειώθηκε 66% αύξηση στις απόπειρες αυτοκτονίας εφήβων 12 – 14 χρόνων μεταξύ 1996 -97 και 2005-2006.

- Αύξηση από 28% σε 38% των περιπτώσεων που έφηβες έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας στο διάστημα 2002 – 2008.

- Διπλασιάστηκε ο αριθμός των κοριτσιών ηλικίας 15 – 24 ετών που εισήχθησαν σε νοσοκομεία για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, την χρονική περίοδο 1998 – 2009.

Ο καθηγητής Πάρκινσον απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση για μια μαζική και εκτεταμένη συγκρότηση εκπαιδευτικών σειρών για γονείς σε όλη την επικράτεια. Τα μαθήματα θα δίδονται από ειδικά εκπαιδευμένους εθελοντές σε διάφορους οργανισμούς.

Η έρευνα η οποία φέρει την ονομασία "Για Χάρη των Παιδιών" (For Kids’Sake) έγινε με πρωτοβουλία του Χριστιανικού Αυστραλιανού Λόμπι.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, περίπου το 25% των παιδιών που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 – 85, προέρχονται από άγαμη μητέρα ή μέχρι τα 15 τους χρόνια οι γονείς τους είχαν χωρίσει. Ποσοστό τρεις φορές υψηλότερο από εκείνων που γεννήθηκαν μεταπολεμικά (baby boomers).

ΑΠΕ

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Ο Παναγιώτης εκ μέρους του ΣΥΓΑΠΑ για διαζύγια και γονείς, στο Ε TV

Ο Παναγιώτης εκ μέρους του ΣΥΓΑΠΑ για διαζύγια και γονείς, στο Ε TV
<iframe src="//player.vimeo.com/video/80681222" width="500" height="375" frameborder="0" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe> <p><a href="http://vimeo.com/80681222">ΕΛΠΙΖΩ 30-11-2013</a> from <a href="http://vimeo.com/etvgr">Epsilon TV</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>
http://vimeo.com/album/2585862/video/80681222

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Χιλιάδες παιδιά υπό διωγμό και οι αγώνες των «αλύτρωτων» γονιών τους να αλλάξει ο νόμος για τα διαζύγια

Οι νόμοι, στην Ελλάδα, ήταν πάντα συντηρητικοί και αναχρονιστικοί για τα διαζύγια και πριν το 1982.

Τώρα ο ΣΥΓΑΠΑ με τα 35.000 μέλη του αγωνίζεται για νέο εκσυγχρονισμό 

Τα «μπάσταρδα» της Ελλάδας. Χιλιάδες παιδιά υπό διωγμό και οι αγώνες των «αλύτρωτων» γονιών τους να αλλάξει ο νόμος για τα διαζύγια

Ο τύπος της εποχής, κάλυπτε με συνεχή ρεπορτάζ την απεργία πείνας των αλύτρωτων
Για πολλές δεκαετίες εφαρμοζόταν στην Ελλάδα ένας μεσαιωνικός νόμος, που απαγόρευε στα παντρεμένα ζευγάρια να λύσουν τον γάμο τους με διαζύγιο.
Το «ους ο Θεός συνέζευξε άνθρωπος μη χωριζέτο», που ακουγόταν στην εκκλησία κατά το μυστήριο του γάμου, ήταν μια σκληρή πραγματικότητα για τα ζευγάρια.
Όσοι αποφάσιζαν να παντρευτούν, ταυτόχρονα  έπαιρναν το μεγάλο ρίσκο σε περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε καλά στον γάμο, να μείνουν σε όλη τους τη ζωή δεσμευμένοι με τον λάθος άνθρωπο.
Ο Τύπος, ονόμασε τα ζευγάρια αυτά «αλύτρωτα», μιας και δεν μπορούσαν να λυτρωθούν από τα δεσμά του γάμου, ακόμα κι αν το επιθυμούσαν.
Η μόνη περίπτωση, στην οποία ο νόμος επέτρεπε το διαζύγιο, ήταν η μοιχεία. Όταν δηλαδή κάποιος από το ζευγάρι απατούσε τον ή τη σύζυγό του αποδεδειγμένα, τότε ο γάμος μπορούσε να λυθεί επίσημα.
Το «παραθυράκι» αυτό του νόμου, οδήγησε πολλούς απελπισμένους «αλύτρωτους» να σκηνοθετούν ψεύτικες υποθέσεις μοιχείας, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν από τον νόμο το πολυπόθητο διαζύγιο.
Αυτόματο διαζύγιο = Στεφάνωμα της μοιχείας, έλεγαν οι εκκλησιαστικές οργανώσεις
Οι αποκαλούμενοι «αλύτρωτοι» δεν είχαν αντίπαλο μόνο τον νόμο, αλλά και τις εκκλησιαστικές οργανώσεις, που έκαναν  αντι-συγκεντρώσεις, με σύνθημα «αυτόματο διαζύγιο = στεφάνωμα της μοιχείας». Διαδήλωναν δηλαδή υπέρ της ισχύουσας νομοθεσίας.
Το αποτέλεσμα της νομοθεσίας αυτής, που στήριζε φανατικά η εκκλησία, ήταν πολλοί αλύτρωτοι να εγκαταλείπουν τους πρώτους συζύγους τους και να συνεχίζουν τη ζωή τους, κάνοντας νέες οικογένειες.
Το πρόβλημα ήταν, ότι δεν μπορούσαν να επισημοποιήσουν τις καινούριες τους σχέσεις και το χειρότερο, δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα παιδιά που έφερναν στη ζωή με τη νέα σύντροφο.
Τα παιδιά που έκαναν οι αλύτρωτοι, μετά τον πρώτο τους γάμο χαρακτηρίζονταν  προσβλητικά, «μπάσταρδα» και στιγματίζονταν για πάντα.
Η ελληνική κοινωνία είχε αποκτήσει ένα νέο εκρηκτικό πρόβλημα, με χιλιάδες νόθα παιδιά, που ζούσαν υπό άτυπο διωγμό.
Οι απειλές
Τα περισσότερα ζευγάρια θεωρούσαν τον νόμο απαράδεκτο και προσπαθούσαν με διάφορους τρόπους να ξεμπλέξουν από τους αποτυχημένους τους γάμους.
Υπήρχαν όμως και κάποιοι, που χρησιμοποιούσαν τον νόμο για να εκδικηθούν τους συζύγους τους.
Έτσι, όταν μάθαιναν ότι το «στεφάνι» τους είχε βάλει νέο σύντροφο στη  ζωή του, έβαζαν σκοπό τους να τον τιμωρήσουν αρνούμενοι να δώσουν διαζύγιο.
Υπήρχαν και περιπτώσεις, που γυναίκες απειλούσαν τους συζύγους τους και τους ζητούσαν ακόμα και χρήματα, ή ακίνητα προκειμένου να συναινέσουν στη λύση του γάμου.
Αν και ήταν υποθέσεις καθαρού εκβιασμού, πολλοί τις  θεωρούσαν αναγκαίο κακό. Την εποχή εκείνη, πολλές γυναίκες δεν εργάζονταν και με το διαζύγιο κινδύνευαν να μείνουν στον δρόμο.

Στιγμιότυπο από την απεργία πείνας των "αλύτρωτων"
Οι «αιχμάλωτοι του γάμου» αποφάσισαν να οργανωθούν σε σωματείο και να προσπαθήσουν όλοι μαζί να διεκδικήσουν την ελευθερία τους. Στιγμιότυπο από την απεργία πείνας των «αλύτρωτων».
Οι αντιδράσεις
Η κατάσταση με τους αλύτρωτους έφτασε στο απροχώρητο τη δεκαετία του ’70.
Υπολογίζεται ότι ο  αριθμός τους ξεπέρασε τις εκατό χιλιάδες.
Οι «αιχμάλωτοι του γάμου» αποφάσισαν να οργανωθούν σε σωματείο και να προσπαθήσουν όλοι μαζί να διεκδικήσουν την ελευθερία τους.
Από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 είχαν ήδη δημιουργήσει τη δική τους «αλύτρωτη» συνοικία στα Γλυκά Νερά. Από τις 1.500 περίπου οικογένειες της περιοχής, πάνω από 500 ήταν οικογένειες αλύτρωτων.
Όπως έλεγαν οι ίδιοι, δημιούργησαν το δικό τους γκέτο, για να μπορούν να ζουν σε οικείο περιβάλλον.
Παρά τις αντιδράσεις, οι μητροπολίτες της ιεραρχίας ήταν ανένδοτοι.
Με τη στάση τους, υποστήριζαν ότι προστάτευαν τον θεσμό της οικογένειας και αρνούνταν οποιαδήποτε αλλαγή της νομοθεσίας.
Οι πολιτικοί, που αντλούσαν πολλές ψήφους από την εκκλησία, δεν τολμούσαν να εναντιωθούν στους κληρικούς.
Ακόμα και οι πολυπληθείς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας δεν συγκίνησαν την εκκλησία και την κυβέρνηση.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, οι αλύτρωτοι κατέφυγαν στην έσχατη λύση. Έκαναν απεργία πείνας, για να εξαναγκάσουν τους αρμόδιους να αλλάξουν τον νόμο.Ένας από τους απεργούς κατέρρευσε. Έπαθε έμφραγμα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Παρότι προκλήθηκε σάλος, το περιστατικό φαίνεται πως συγκίνησε μόνο την κοινή γνώμη.
Εκκλησία και κυβέρνηση παρέμεναν σταθερές στην άποψή τους.
Την περίοδο εκείνη, βρήκαν την ευκαιρία πολλές εκκλησιαστικές οργανώσεις, να εκφράσουν τις συντηρητικές τους απόψεις.
Οι «πιστοί» στον θεσμό της οικογένειας, οργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του αυτόματου διαζυγίου.
Τα διάσημα διαζύγια
89
Λάδι στη φωτιά, έριχναν τα διαζύγια των διάσημων προσώπων, που εκδίδονταν με χαρακτηριστική ευκολία και ταχύτητα.
Ένα από αυτά, ήταν του δικτάτορα Παπαδόπουλου, που χώρισε από την πρώτη του σύζυγο, για να παντρευτεί τη Δέσποινα.
Πολλές αντιδράσεις προκάλεσε και το διαζύγιο της χρυσής κληρονόμου του Έλληνα μεγιστάνα, Χριστίνας Ωνάση, η οποία παρά τα αρνητικά σχόλια δήλωσε προκλητικά: «Θα παντρευτώ οχτώ φορές».
Η Νάνα Μούσχουρη, θέλοντας να αποφύγει τις αντιδράσεις, διέψευσε τις φήμες που  κυκλοφόρησαν στον Τύπο για διαζύγιο με τον σύζυγό της. Οι δυο τους τελικά χώρισαν, χωρίς να προχωρήσουν σε επίσημο διαζύγιο.
Η προσωρινή λύση, που λύτρωσε χιλιάδες ζευγάρια
Η εκκλησία δεν υποχώρησε ανοιχτά, αλλά μπροστά στις έντονες αντιδράσεις των αλύτρωτων, δόθηκε μια προσωρινή λύση.
Τα ζευγάρια που ήθελαν να χωρίσουν, είχαν έξι μήνες διορία, για να πάρουν συναινετικό διαζύγιο.
Σε εκείνο το χρονικό διάστημα εκδόθηκαν χιλιάδες διαζύγια και πολλά παιδιά κατάφεραν να αποβάλουν τη ρετσινιά του «νόθου».
Μετά από αυτό το εξάμηνο, ο νόμος για την απαγόρευση των διαζυγίων επανήλθε και έτσι δημιουργήθηκε μια νέα γενιά νεκρών γάμων.
Τα ζευγάρια λυτρώθηκαν οριστικά το 1982, από την πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, οπότε έπαψε οριστικά να ισχύει η καταπιεστική νομοθεσία.
- See more at: http://www.mixanitouxronou.gr/echmaloti-gamou-ta-alitrota-zevgaria-tis-elladas/#sthash.LkjBzXwK.GKu6MMBJ.dpuf