Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Η αλήθεια για τη φορολόγηση των διατροφών διαζευγμένων

Με αφορμή τα δημοσιεύματα επί της φορολόγησης διατροφών διαζευγμένων, σημειώνω τα παρακάτω:
Οι διατροφές διακρίνονται, σε διατροφές για τη σύζυγο και σε διατροφές για τα παιδιά.
Επί του συνόλου, πλέον είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που επιδικάζονται διατροφές για γυναίκες συζύγους οι οποίες δεν δούλευαν κατά τη διάρκεια του γάμου, ήταν οι προηγούμενες γενιές και τώρα έμειναν μόνο οι πλούσιοι άνδρες στους οποίους επιβάλλονται διατροφές για τη σύζυγο, δηλαδή ελαχιστώτατες περιπτώσεις.
Αυτό είναι το πρόβλημα της φορολόγησης και του κράτους? Αυτό είναι το πρόβλημα των φτωχών οικογενειών που πεινάνε, σήμερα? Και πάλι, με ανευθυνότητα, κυβερνητικοί που εκπροσωπούν τους πλούσιους, συνεργαζόμενοι με τα εξαγορασμένα ΜΜΕ, παραπλανούν το κόσμο.
Ομως, το πρόβλημα είναι άλλο: Είναι αυτό που αφορά τα παιδιά και τη σχέση με την εφορία και τις διατροφές.
Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία πολιτική επί του θέματος. Οδηγούν σε δικαστήρια κάθε δύο χρόνια τους διαζευγμένους για διατροφές, ενώ θα μπορούσε, το ποσό της διατροφής να αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο σύμφωνα με το τιμάριθμο, αυτόματα, δίχως δικαστήρια που είναι φθορά, οικονομική αιμορραγία και προκαλούν επί πλέον αντιδικίες διότι συνδυάζουν το δικαστήριο διατροφής με την επικοινωνία με τα παιδιά.
Στη φορολογική δήλωση, ο πατέρας δεν μπορεί να βάλει τα παιδιά του ώστε να έχει τις ίδιες φοροελαφρύνσεις με τη μητέρα.
Ούτε η μάνα, ούτε ο πατέρας φορολογούνται από τα εισοδήματα λαμβάντας υπ'όψη τις διατροφές (μείον για τον πατέρα, συν για τη μητέρα).
Οι διατροφές θα έπρεπε να πληρώνονται από κοινωνική πρόνοια του κράτους ή εφορία αντί να φέρνουν σε αντιδικία τους γονείς.
Τώρα, τελευταία, σημειώθηκε και το εξής τραγικό:
Πατέρας διαζευγμένος, που προσέφυγε στη δικαιοσύνη (διοικητικό Πρωτοδικείο Τρικάλων) για το γεγονός οτι η εφορία του απαγόρευε να εγγράφει τα παιδιά του στη φορολογική του δήλωση, δικαιώθηκε με την υπ. αρ. 515/2014 απόφαση αλλά η εφορία δεν θέλει να εκτελέσει την απόφαση και μάλιστα του επιβάλει πρόστιμο για αναληθή δήλωση ΕΝΩ Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΕΠΙΤΑΣΣΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΔΙΧΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΡΩΣ ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.
ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ. WWW.SOS-SYGAPA.EU
Να άλλα σχετικά δημοσιεύματα που κάνουμε από δεκαετίας:
http://www.sos-sygapa.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=38%3A2011-12-23-16-08-29&catid=6%3Aergasiaka&Itemid=10&lang=el
http://patrotis.blogspot.gr/2013/01/blog-post.html
http://patrotita.blogspot.gr/2013/01/blog-post_12.html
http://sygapalarissa.blogspot.gr/2010/01/blog-post_15.html
http://goneas.blogspot.gr/2011/01/blog-post_30.html
http://www.parakato.gr/2014/05/blog-post_3.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου