Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Η κατάθλιψη του μνημονίου και των Χριστουγέννων χτύπησε τους Έλληνες!
Αν στο παρελθόν τα περιστατικά κατάθλιψης την περίοδο των εορτών ήταν αυξημένα, φέτος εκτοξεύονται λόγω τρόικας και οικονομικών προβλημάτων του ελληνικού πληθυσμού. Δραματική αύξηση στα περιστατικά κατάθλιψης αλλά και αυτοκτονιών καταγράφουν οι ειδικοί επιστήμονες τους τελευταίους μήνες γεγονός που αποδίδεται κυρίως στη «μνημονιακή» κατάσταση που περνά η χώρα και συνεπώς στην ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα των Ελλήνων. Τα στοιχεία-σοκ παραδέχεται και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία εμφανίζεται προβληματισμένη γι αυτό και αναμένεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε ειδικά προγράμματα στήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία και οι επιδημιολογικές μελέτες καταδεικνύουν μια σημαντική αύξηση σε ποσοστά αυτοκτονιών στην Ελλάδα, η οποία αγγίζει το 40%!
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα κατατασσόταν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών παγκοσμίως (λιγότερες από 6.5 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους το 2010). Ωστόσο μετά την έναρξη της κρίσης είναι πολύ πιθανό τα δεδομένα αυτά να αλλάξουν.
Εκτός αυτού όμως οι ψυχίατροι καταγράφουν και δραματική αύξηση των κρίσεων πανικού καθώς και των ήπιων ψυχικών διαταραχών, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Μέσα στις επιπτώσεις είναι φυσικά η κατάθλιψη και η δυσφορία από τα σοβαρά οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα.
iatropedia.gr
Read more: http://www.trelokouneli.gr/2011/12/blog-post_4997.html#ixzz1hf8MIunJ

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Μία ευχή Χριστουγέννων: Χαρίστε ένα μπαμπά στα παιδιά


Μία ευχή Χριστουγέννων: Χαρίστε ένα μπαμπά στα παιδιά

Αυτά τα Χριστούγεννα, δωρίστε ένα μπαμπά σε ένα παιδί.
ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ-PETITION ΓΙΑ ΤΑ ΓΟΝΕΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ:
http://denunciadelisboa.com/i-want-my-father/?lang=gr
I - IN FACEBOOK







Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Οι άνδρες, τα περισσότερα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα

Η ανέχεια, η ανεργία και η ανασφάλεια φέρνουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ οκτώ ευρωπαϊκών χωρών ως προς τη σωματική και την ψυχολογική βία που ασκείται μεταξύ των ζευγαριών.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πολίτες της Ισπανίας, της Ουγγαρίας, του Βελγίου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Σύμφωνα με την έρευνα, που για στη χώρα μας πραγματοποίησε η Εταιρεία Ερευνών και Επικοινωνίας MARC, «τα ποσοστά τόσο της σωματικής όσο και της ψυχολογικής ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα εμφανίζονται αυξημένα σε σύγκριση με παλαιότερα στοιχεία και σε σχέση με τα αντίστοιχα τελευταία στοιχεία των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Συγκεκριμένα, το 72% των ανδρών και το 70,7% των γυναικών δήλωσαν ότι σε διάστημα ενός έτους υπέστησαν ψυχολογική κακοποίηση τουλάχιστον μία φορά και το 31,7% και 23,4% σωματική επίθεση. Έως έναν βαθμό τα αποτελέσματα φαίνεται ότι επηρεάζονται από την κρίση, ενώ στους θύτες περιλαμβάνονται άτομα όλων των μορφωτικών και οικονομικών επιπέδων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι έλληνες έχουν υψηλότερα ποσοστά στην ελαφρά σωματική επίθεση στην οποία εντάσσεται το να τραβήξει κάποιος απότομα το χέρι του συντρόφου του, να τον σπρώξει, να του πετάξει κάτι ή να τον χαστουκίσει.

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι στην Ελλάδα, όπως επίσης στην Ουγγαρία, στο Βέλγιο και την Ισπανία, τα θύματα της ψυχολογικής κακοποίησης είναι στην πλειονότητά τους άνδρες.

Το γεγονός αυτό εξηγείται από τους ειδικούς και στο πλαίσιο της κρίσης. Η ανεργία των ανδρών, η οποία "ακυρώνει" τον παραδοσιακό τους ρόλο εντός της οικογένειας, συνεπάγεται υποτιμητικά σχόλια -άχρηστος, ανίκανος- και επιθέσεις ή εκβιασμούς με ψυχολογικό υπόβαθρο.
http://www.skai.gr/news/greece/article/187833/oi-andres-ta-perissotera-thumata-endooikogeneiakis-vias-stin-ellada-/